Columns

'Kind beschadigd door stressvolle relatie tussen ouders' – CAPRD

“Kind beschadigd door stressvolle relatie tussen ouders” – CAPRD

Deze conditie (CAPRD) van een kind is als nieuwe diagnose opgenomen in DSM-5, echter nog weinig bekend (en begrepen) in het kader van complexe/hoog conflict scheidingen. Daarom hier extra aandacht voor CAPRD als diagnose.

“Child Affected by Parental Relationship Distress”  (CAPRD)
(DSM-5  Hoofdstuk 'Other conditions that may be a focus of clinical attention' Deel1 Relational Problems - codes: V61.29 / Z62.898)

De auteurs William Bernet, MD, Marianne Z. Wamboldt, MD en William E. Narrow, MD, MPH schreven een uitgebreide aanvullende toelichting over CAPRD in de 'JOURNAL OF THE AMERICAN ACADEMY OF CHILD & ADOLESCENT PSYCHIATRY' Volume 55 nummer 7 van 7 juli 2016. Hierbij werden zij ondersteund door Amy Baker PhD, specialist op het gebied van Parental Alienation.
 
Aangezien CAPRD een formele DSM-onderbouwde diagnose mogelijk maakt voor wat in de klinische wereld ook Parental Alienation genoemd wordt, is dit artikel een 'must read/study' voor elke professioneel betrokkene die met dit soort situaties te maken heeft en mogelijk in discussie komt over het wel of niet in de DSM-5 opgenomen zijn van Parental Alienation. Parental alienation wordt in de DSM-5 gezien als een relationeel probleem van een kind. CAPRD neemt daarom de context / leefomgeving van het kind en de mogelijk schadelijke invloeden daaruit mee.

Download hier het aanvullende toelichtende artikel over CAPRD

JOURNAL OF THE AMERICAN ACADEMY OF CHILD & ADOLESCENT PSYCHIATRY    –  www.jaacap.org  
VOLUME 55 NUMBER 7 JULY 2016

© Erik van der Waal - HerVerbinden.nl  - 5 januari 2017