HerVerbinden

Advies | (contra) Expertise | Herstelbemiddeling | Onderzoek | Ouderverstoting | Training

Columns

Stop met praten over je 'ex'​. Gebruik taal vanuit het kindperspectief

HV2019 Hoezo ex

Stop met praten over je 'ex'​. Gebruik taal vanuit het kindperspectief

Praat als ouders na een scheiding (als partners) tegenover je kinderen met taal die vanuit het kindperspectief de relatie tot die personen aangeeft:

De kinderen hebben na jullie scheiding als partners geen ex-(papa) of ex-(mama)..! Voor hen blijven jullie de rest van hun leven gewoon hun papa of mama.

Houdt daarom in je denken én vooral ook in uitingen het 'ex-partner niveau' duidelijk gescheiden van het blijvende 'mede-ouder-niveau'.

Leer jezelf na een scheiding (als partners) aan om, als het over de kinderen gaat, het als ouder nooit meer in hun bijzijn over je 'ex' te hebben.

Ook in gesprekken met andere volwassenen en onderling met familieleden, vrienden, collega's, eventueel ook beroepsmatig betrokkenen, zou dit een hele andere dynamiek kunnen opleveren (wellicht een positievere).

Heb het dus bij voorkeur ook naar anderen, als het over de kinderen gaat nooit meer over je 'ex' (mijn ex dit.., mijn ex dat..) als je het over de vader (papa), of moeder (mama), van je kinderen hebt.

Gebruik de woorden 'de vader van onze kinderen' of 'de moeder van onze kinderen', papa, mama, de opa/oma aan hun moeders/vaders kant. Met overige relaties hetzelfde; hun tante(s), oom(s), i.p.v. de zus van m'n 'ex' of de broer van m'n 'ex' etc..

Laat als ouders ook in jullie taal merken dat je de andere ouder (en familie / sociale daarvan) als zodanig blijft respecteren en belangrijk voor de kinderen vindt (de kinderen hebben niets van doen met zaken die zich mogelijk op ex-partner niveau afspeelden of nog afspelen; belast ze daar dan ook niet mee).

De normale verschillen in persoonlijkheden en huishoudens/opvoeding-stijl tussen mannen en vrouwen zijn ook een gegeven. Ook daarmee zullen de kinderen in de nieuwe situatie na de scheiding moeten leren omgaan, net als in de rest van de maatschappij. Voorkom onnodig problematiseren van deze verschillen.

Omarm en blijf de band en relatie, zoals de kinderen met de andere ouder en familie en sociaal netwerk hadden voor de scheiding, zo goed mogelijk actief ondersteunen door dit voor de kinderen zo goed mogelijk te organiseren (zodat ze dat niet (steeds) zelf hoeven te bedenken en daarmee een last op hun schouders krijgen). Ontlast de kinderen door ze hierin als ouders leiding te geven en dit in praktische zin (met de andere ouder of via een tussenpersoon) op een liefdevolle manier, in de ook voor hen nieuwe omstandigheden, voor ze te organiseren. Niet als 'ex-en', echter als blijvende liefhebbende mede-ouders.

Erik van der Waal

HerVerbinden

20 juni 2019

HerVerbinden Contact

Stuur een bericht en/of maak een telefonische, persoonlijke, Skype of Zoom afspraak: 
HerVerbinden Tel pic

Skype logo 120x55zoom logo 300x239

 

 

 LinkedIn 100x28px  E.C.van der Waal


HV Billboard400px

PASG
Internationale studiegroep parental alienation [ www.PASG.info ]
HerVerbinden nl PASG logo


International Academy of Practice with Alienated Children
https://www.iapac.international/

Family Separation Clinic, London, UK

IAPAC Logo

 


 

 
    HerVerbinden-logo-v1-geel-r           Copyright 2014-2022  HerVerbinden.nl    |   Expertise Geëscaleerde Scheidingen

HerVerbinden - KvK: 62647695 IBAN: NL91 SNSB 0907966535 BTW: NL001263447B69